Timp de doua luni in Thailanda, ne-am tot minunat de cat de inventivi sunt thailandezii cand vine vorba de unele mijloace de transport si de multe ori ne-am trezit cu zambetul pe buze gandindu-ne: “asta ce-i ?”

Si cum in Thailanda exista o vorba : “In Thailand, nobody walks !” (In Thailanda, nimeni nu umbla pe jos), le-am pozat pe cateva dintre ele.

Dar sa le luam pe rand, incepand cu cele banale:

1. Avioanele, colorate vesel, majoritatea de la Air Asia – nimic iesit din comun, doar mai spatioase si mai bune decat orice linie aeriana cu care am zburat in Europa. Si mult mai ieftine 🙂 Pe cand si AirEuropa ?

2. Trenurile – cam cum erau la noi cand eram student (anul trecut 🙂 prin anul 2000).  Nimic deosebit nici la ele, inafara de aer conditionat pus la 18 grade celsius 🙂 si toata lumea invelita cu paturi.

3. Masinile – cam toata lumea avea masini mari, 4×4, de obicei pick-up truck-uri cu motoare maaaari si lenese, un singur airbag si, daca aveai noroc, centuri de siguranta 🙂 Oricum oamenii calatoreau in picioare, pe platforma din spate, cate 20…

Mai erau si exceptii…

Iar pe autostrazi era plin de asa ceva (macar au autostrazi !):

4. Motocicletele – preferatele publicului, mai ales scooterele, pe care mergeau si cate 5-6 oameni 🙂

5. Bicicletele – astea-s singurele doua ce le-am vazut in toata Thailanda. Nimeni nu foloseste biciclete aici…trebuie pedalat la ele 🙂

6. Songtheaw-urile – Traducerea numelui inseamna “doua randuri”, de la cele doua banci puse pe platforma din spate, de multe feluri, culori si de obicei cu zeci de oameni in ele. Erau folosite ca o combinatie de taxi si autobus.

7. Tuktuk-urile – motociclete modificate, cu 3 roti, urmasele rishcelor, prezente peste tot, distractive pe distante scurte, in zeci de modele diferite, in functie de regiunea tarii. Preferatele fetelor – te simteai ca intr-un roller-coaster in ele 🙂

8. Barcile – cam de doua feluri – long-tail boats (barci cu coada lunga), si barcile cu acoperis, ambele tipuri aveau caracteristic o elice amplasata la capatul unei tije metalice de vreo 6 metri lungime, la fel ca in Amazon (cica), pentru a putea lua curbe usor si pentru a putea naviga in ape foarte putin adanci. Ambele cu motoare improvizate, de la masini, super-zgomotoase, dare  distractiv sa fii in ele.

9. Trishcele, cum le ziceau fetele (ricsele e numele lor) – majoritatea erau piese de muzeu, caci si la astea trebuie pedalat, si thailandezilor nu le place asta 🙂 Doar intr-un oras mai erau folosite pentru a transporta oamenii (in Chiag Rai):

10. Altele, care nici nu stiu cum sa le denumesc 🙂

11. Cam in toate orasele ii vedeai si pe astia, mai mult pentru agrement, ce-i drept, dar oricum, e distractiv sa-i vezi pe strazi, trotuare sau prin apa:

12. Si piesa de rezistenta 🙂

<>