În primul week-end după începerea școlii am hotărât, împreună cu prietenii noștri, că este momentul pentru o nouă aventură: destinația Cheile Turenilor sau Cheile Turului . Am urcat în mașini și am pornit spre destinația noastră, situată la vreo 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Accesul în ele se poate face prin două părți: prin  Tureni sau prin Copăceni. Noi am ales varianta prin Copăceni. După ce am ajuns în acest sat, am urmărit drumul principal până la chei, drum care odată cu terminarea asfaltului se îngustează.

Câteva detalii despre Cheile Turenilor:

  • Sunt unele din cele mai sălbatice Chei din Munții Trascăului și au fost sculptate de Pârâul Racilor;
  • au o lungime de 1850 de metri, cu pereți înalți de peste 100 de metri și numeroase peșteri;
  • este o rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic, speologic și peisagistic.

Odată ajunși în Chei Turenilor, am rămas dezamăgiți pentru că intrarea prin partea de jos e în continuare blocată. Nu îți vine să crezi că acolo dai de niște așa-zise cabane  și de abia poți vizita cheile, în condițiile în care acestea sunt rezervație naturală.

Am ales să facem traseul de creastă de pe versantul drept. Știm de  pe vremea când nu aveam copii că această atracție turistică este greu accesibilă pe jos (firul apei),  fiind un loc încă sălbatic, format deseori doar din stâncă și apă.

 

 

Am trecut peste dezamăgirea noastră si am urmat poteca îngustă dintre cele 2 clădiri și am început urcarea pe creasta Cheilor. Traseul nu este marcat, dar am urmat linia crestei și a fost ușor.

Excursia e de 30 minute – 1 oră dacă mergi în ritm normal, dar noi am petrecut vreo 4 ore cu pauze și joacă.

Odată ajunși la capătul cheilor a început vântul, așa că repede am pornit spre mașini.

Am ajuns până la cel mai de jos platou și ploaia a început. În cele  5 minute cât ne-a luat să ajungem la mașina ne-a udat ciuciulete. Am intrat repede în mașină, am schimbat hainele ude și am dat drumul la căldură. Am avut parte iar de o aventură cu copiii!