Vremea e urâtă afară și avem multă energie de consumat, dar unde să o consumăm? Soluția este Salina Turda. Odată decizia luată repede, am mâncat (în mină este interzis mâncatul), ne-am îmbrăcat și am pornit la drum. La 35 de minute de ieșirea din casă am ajuns în Turda.
Intrarea în Salină se poate face prin 2 locuri:
- intrarea veche – prin galeria de acces Franz Josef – sunt de parcus cam 800 de metri de galerie dreaptă până la intrarea în mina
- intrarea noua – prin centrul turistic Salina-Durgău – sunt de parcus cam 300 de metri de galerie până la intrarea în mină.
Ghiciți ce făceau copiii mai jos?
Prețul biletelor de intrare este de 10 lei/copil, 12 lei/ pensionar și 20 lei/adult. Programul de intrare în mină este zilnic de la 9:00 – 16:00. Mai multe detalii găsiți aici .
Temperatura în salină este constantă de 10-12 grade Celsius așa că în momentul în care porniți în excursie pregătiți-vă hainele potrivite.
Inainte să intrăm în salina propriu zisă, după ce am parcus galeria de intrare, am vizitat Sala Ecourilor și ne-am distrat de stigând și numărând numărul de răspunsuri la vorbele noastre. Am luat bucăți de sare mici pe care le-am găsit pe jos și le-am aruncat in prăpastie și ne-am bucurat de „artificiile” pe care le lăsau când cădeau.
Apoi am vizitat Sala Crivacului, unde am văzut o mașinărie care datează din anul 1864 care, cu ajutorul cailor, aducea sarea la nivelul galeriei, de unde era transportata afară. O pancartă care ne oferă mai multe detalii despre maşina de extracţie, spune aşa: „Maşina de extracţie se numeşte „CRIVAC”, datează din anul 1881 şi este confecţionată din lemn de brad, foarte rezistent la mediul salin; fiecare braţ al maşinii era acţionat de 1 sau 2 cai în schimburi; un otgon din cânepă era răsucit de două ori în jurul tamburului din partea superioară a instalaţiei, un capăt se înfăşura, iar celălalt se desfăşura; capetele otgonului treceau prin două canale până în sala alăturată, la puţul de extracţie, unde erau trecute peste doi scripeţi din fier (molete); în timp ce un capăt al otgonului cobora, celălalt urca; sarea (cca. 500 kg) era ridicată din mină în saci confecţionaţi din piele de bivol; operaţiunile de încărcare-descărcare erau derulate simultan; după fiecare manevră de extracţie era inversat sensul de rotaţie al crivacului. ”.
Am continuat expediția prin mină si am ajuns la Altarul (cioplit în peretele de sare) și Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn). După ce am trecut de toate acestea, am coborât câteva trepte cu grijă, pentru că, din cauza sării depuse pe lemnul treptelor, acestea alunecă. Ne-am oprit și ne-am bucurat de priveliștea asupra Salinei.
Am ajuns lângă lift, dar am hotărât să coborâm pe jos cele 13 etaje pentru a putea să ne bucurăm mai bine de priveliște. Coborând scările le-am explicat fetelor ca sarea a fost scoasă din mină de către minerii care loveau peretele cu dalta și ciocanul. La fiecare nivel vedeam un alt an trecut pe pereți, an care reprezenta anul în care exploatarea zăcământului de sare, ajunsese la acel nivel.
Copiii s-au jucat cu sare, s-au dat pe roată (5 lei tura pentru orice individ cu varsta peste 3 ani) și pe tobogane, iar noi am jucat tenis de masa. Echipamentul pentru masa de tenis l-am închiriat de la salină. Lacul vă așteaptă pentru a face o plimbare cu barca . Prețul este de 10 lei-20 de minute. Mai exista si cateva piste de minigolf.
A trecut suficient timp şi e vremea să ne îndreptăm spre ieşire. Urcăm cu liftul și găsim drobul de sare, povestim despre el, lingem sarea de pe pereți și ne luăm la revedere de la salină.
Câteva date despre istorcul minei: zăcământul de la Turda s-a format acum 13 milioane de ani și este cunoscut încă de pe vremea romanilor, fiind unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat și după ce romanii au părăsit Dacia. Exploatarea zăcământului de sare a continuat până în 1932, când producția a fost sistată din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene. Salina a fost redeschisă în anul 1992 și introdusă în circuitul turistic al României.
Salina Turda este compusă din:
- Mina Rudolf – sala trapezoidală numită în termeni tehnici abataj în talpă;
- Mina Ghizela;
- Mina Terezia – mină de tip clopot, aici s-a format un lac subteran și tot aici poti admira cascada de sare de pe peretele nordic al minei;
- Galeria Franz Josef – este o galerie orizontală și timp de câțiva ani a fost folosită drept depozit de branză.
Sper ca v-am stârnit puțin interesul – noi zicem că merită să mergeți să o vizitați. După ce o vedeți, spuneți-ne și nouă cum vi s-a părut… ca suntem chiar curioși … și trimiteți-ne poze… sau puneți-le pe pagina noastră de Facebook.