La numai 20 de km de Cluj, la poalele munților Gilău se află lacul Tarnița, un colț verde unde poți ușor evada, chiar și dacă avem la dispoziție numai câteva ore. Accesul la lac se poate face cu mașina sau cu autobusul până în satul Gilău. Ne place mult acest loc, motiv pentru care revenim constant, chiar daca servirea la restaurantul de acolo nu este cea mai buna. Peisajul ne face să trecem cu vederea servirea.

Numele localității Gilău se presupune că este un derivat de la Gelu. Conform cronicarului anonim al regelui Bela al IV-lea voievodul Gelu a murit la confluența pârâului Căpuș cu Someșul Mic, aflată pe teritoriul Gilăului, în timp ce se retrăgea din fața hoardelor maghiare spre cetatea sa de la Dăbâca. În 1660 aici a avut loc o bătălie între Gheorghe Rákóczi al II-lea și turci, în urma căreia principele Transilvaniei a fost învins, murind la scurt timp din cauza rănilor suferite.

 

Lacul Tarnița are o lungime de peste 8 km, ocupa 210 ha.  Acesta este un lac de acumulare făcut pe râul Someșul Cald și este mărginit de comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Lacul se termină cu un un baraj în arc, construit in anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, având ca principal scop producerea de energie electrică.

 

Fetelor ne place să ieșim la acest lac și să ne plimbăm pe lângă el și să ne  relaxăm pe ponton. Când coborâm spre lac căutam veverițe prin brazi și ne bucurăm de liniște.

Odată, când am găsit o cunoștință care se dădea cu caiacul pe lac, copiii au profitat și au făcut o expediție cu caiacul.

Priveliștea de pe terasa Motelului Gilău este minunată indiferent de sezon, iar peștele servit aici este proaspăt. Ciocolata calda este preferata fetelor noastre (deși este una simplă din plic), dar e asociată cu ideea de răsfăț în familie. Servirea la Motel Gilău lasă de dorit și ne-ar place mult să se îmbunătățească.

 

Puteți continua aventura pescuind pe marginea lacului sau continuând aventura, pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, și descoperind zona pe traseele care vă duc în țara Moților. Dacă optați pentru a merge cu mașina este recomandat să alimentați cu suficient combustibil, pentru că pe traseul între Gilău, Tarnița, Beliș și Huedin nu sunt benzinarii.

 

La cât mai multe aventuri în familie.

Ai descoperit un loc minunat. Scrie-ne și trimite-ne câteva poze pentrua a putea împărtăși cu alți experiența familiei voastre.