Am fost norocosi sa gasim si in Chiang Mai un ghid local foarte bun – Mr. Pon – (sau Nenea Pon, cum ii ziceau fetele) – fost calugar budist si foarte de treaba omul.

In cea de-a 39-a zi de Asia, dimineata, Nenea Pon a venit cu masina si ne- a luat de la pensiune – asa a inceput cea mai frumoasa si plina zi a noastra.

In nici jumatate de ora, eram la Tiger Kingdom, nerabdatori sa vedem de aproape felinele. Tulai mari is 🙂 Iar avertismentele de pe custile lor erau simpatice de-a dreptul 🙂

Ce e unic la locul acesta este ca poti sa mergi in custile tigrilor si sa te joci cu ei – sunt foarte prietenosi – insa noi doar la puiutii mici am intrat ca ne cam tremurau picioarele cand ii vedeam pe aia mari 🙂 Copiilor le-a placut mult sa le dea laptic la cei mici – o experienta care probabil nu o vor mai putea avea niciodata. Foarte frumos, si unic – il recomandam.

Jucatul cu tigrii era pe lista de „pitici” a noastra – fetita cea mare il avea pe lista, asa ca am bifat si al 2-lea pitic, dupa cel de a culege fructe exotice si a le manca. Mai avem 2 pitici de bifat 🙂

Dupa nici o ora, am mers la maimu’ – un Centru de Maimute in care o familie se ocupa de cresterea si dresarea maimutelor, unde am si vazut un spectacol dragutz.

Si daca tot suntem la capitolul „pitici”, am reusit aici sa bifam si al 3-lea pitic – sa ne jucam cu maimutele si sa le dam de mancare, care a fost piticul piticei noastre 🙂 :

Urmatoarea oprire – la fluturi !  La nici 5 minute de maimutze, era o gradina cu fluturi, asa ca nu am vrut sa o ratam. La intrare, o expozitie cu fluturi si insecte de prin lume, un fel de muzeu al insectelor:

Apoi, o tanti ne-a aratat larvele de la diferiti fluturi, ne-a aratat cum mananca frunzele, coconii, cum se transforma in fluturi, etc. In plus, tot acolo am avut sansa sa atingem tot felul de insecte, miriapode, viermi si insecte-frunza.

Cand am intrat in gradina propriu-zisa, am vazut cum se metamorfozeaza fluturasii si am putut sa ne jucam cu fluturasi tocmai iesiti din cocon, care nu prea puteau sa zboare asa ca s-au lipit de fetele noastre. Am stat cateva ore  bune acolo, atat de mult le-a placut.

Desi a cam plouat cat timp am fost la fluturi si nu prea puteau zbura, am reusit sa vedem cativa mai de-aproape:

Cu greu am reusit sa scoatem fetele de la fluturi, dar cand in sfarsit am reusit, am mers sa vedem cum se fac umbrelele traditionale, manual, intr-o fabrica de umbrele de langa Chiang Mai:

Frumos locul asta – copiii au invatat o gramada de lucruri noi, inclusiv cum se face hartia din scoarta de copac, si au putut sa faca si ele hartie.

Am si putut cumpara doua umbrelute si copiii le-au putut picta acolo – o jumatate de ora de liniste pentru noi 😀

Langa fabrica de umbrele, am intrat la fabrica de matase. Si aici, ne-au explicat si aratat tot procesul de a face haine de matase: de la viermii de matase, coconi, fluturi, la cum se ia matasea de pe cocon, cum se coloreaza si cum se tese matasea – copiii au putut sa faca si ei astea cu manutele lor asa ca au invatat iarasi multe lucruri. Placut la noi !

Ultima oprire – o argintarie, unde iarasi ni s-a explicat cum se prelucreaza argintul, iar fetete au putut si ele sa-si bage nasucurile pe acolo si sa-mi dea peste degete cu ciocanul 🙂

Super zi ! Fetitelor le-a placut extrem de mult ziua asta, si au desenat muuulte lucruri simpatice: