Oricine a fost cu mașina la Sighișoara spre Brașov sau invers sigur a văzut în vârf de deal, Cetatea Rupea. Mult timp a fost doar o ruină, azi este restaurată și are drum de acces asfaltat până sus.

Cetatea Rupea - Calatorii cu copiii - 44

Cocoțată în vârful Dealului Cohalmului, Cetatea Rupea oferă o priveliște minunată asupra zonei. Noi am decis să o vizităm într-o dupămasă frumoasă de toamnă împreuna cu bunicii, aventura a fost minunată. Tariful de acces este unul acesibil, 10 lei adulți și 5 lei copii. Programul de vizitare al cetății diferă în funcție de sezon, dar dacă vă încadrați in intervalul 9-17, cu siguranță o veți găsi deschisă.

Cetatea a fost atestată în anul 1324, sub denumirea de castrul Kuholm. De-a lungul timpului, cetatea a avut atât un rol de apărare cât și unul administrativ. Cetatea este formată din „Cetatea de sus” (incinta I), „Cetatea de mijloc” (incintele II şi III) şi „Cetatea de jos” (incinta IV). Ne-am plimbat printre ziduri și am admirat Turnul Porții, Magazia Militară, Turnul Slăninei, Poarta Cetății de Mijloc, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor imaginându-ne viața domnițelor, cavalerilor și tăranilor.

Și cum orice obiectiv este mai atractiv pentru toți dacă îi aflăm și povestea, vă scriem mai jos câteva din legendele pe care le-am găsit despre acest loc. Se spune in Cetatea Rupea atunci când doi tineri se căsătoreau, trebuiau să contribuie cu o piatră la construirea cetății. Astfel, însemnătatea acesteia, în rândul populației, creștea.

O altă legendă populară din zonă, și nu numai, este legată chiar de Decebal. Mulți istorici cred că tatăl dacilor s-ar fi sinucis chiar în această cetate, cunoscută atunci sub numele de Rumidava.

Dacă noi nu v-am convins că merită sa o vizitați, cu siguranță o vor face fotografiile.

Recomandăm cu drag acesta cetate tututor. Noi vom reveni cu siguranță în acest loc.