Articol de Mihaela Mărginean

13833376_1212653598778786_1459225504_o

Nu poti să zici că ai vizitat Brașovul pe de-a întregul, fără să ajungi, cel puțin odată, pe muntele care-l veghează.

De la Biserica Neagră, în capătul străzii o luăm spre stânga către Poarta Schei și apoi urcăm ușor pe o alee pe lângă Complexul Sportiv, trecem pe lângă arenele de tenis și în stânga începe Aleea de sub Tâmpa. Mai e puțin și dăm de telecabină, care e undeva pe partea dreaptă. Telecabinele funcționează de marți pănă duminică, prima urcare este la 9:30, iar ultima urcare la 17:45, respectiv 18:45 sâmbăta și duminica.

Prețul biletului de urcare și coborâre este de 15 lei/adulți și 8 lei pentru copii sub 12 ani.

 

Decidem să urcăm și să coborâm cu telecabina și în trei minute am ajuns sus la 960 metri altitudine. Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este o rezervație naturală, ce adăpostește peste 35% din speciile de fluturi din România, deci este clar un rai pentru copii.

Dacă optați să faceți tot traseul pe jos sau doar să coborâți pe jos, există două trasee marcate:

Treptele lui Gabony – Marcaj: triunghi galben;

  • Traseu: Brașov – Magazinul Star (Sub Tâmpa) – Banca lui Alesius – Treptele lui Gabony – Pajiște Tâmpei – Vârful Tâmpa;
  • Durată: 1 ½ ore;
  • Dificultate: ușor vara, dificil iarna;
  • Altitudine: plecare – 580 m, sosire – 955 m.
  • Cele 167 de scări ale lui Gabony au fost refăcute în totalitate din beton și profile metalice, așadar pe timp de vară accesul spre vârf se face ușor. Pe traseu sunt amenajate 6 popasuri pentru odihnă.

Serpentine – Marcaj: triunghi roșu;

  • Traseu: Brașov – Magazinul Star (Sub Tâmpa) – Serpentine – Vârful Tâmpa;
  • Durată: 1 ½ ore;
  • Dificultate: ușor vara, ușor iarna;
  • Altitudine: plecare – 580 m, sosire – 955m.

 

Este recomandat ca vara să faceți excursia în prima parte a zilei, în special dimineața, pentru că este mai liber și te poți bucura de priveliște și de liniște.

Din legendele muntelui  vă spunem doar două, care sigur îi vor fascina pe copii. Prima legendă ne spune că muntele Tâmpa a fost făcut de uriași. Demult, demult au venit dinspre Răsărit niște uriași. Călcând din munte în munte, aceștia s-au oprit pe Piatra Mare. Doar că oricât de mare le-ar fi fost pasul, la un moment dat ei n-au mai avut unde să-și pună piciorul. Așa că au scobit piatra din zona Timișului, au aruncat-o în mare și uite așa s-a ridicat deasupra apei muntele pe care îl vedem astăzi. Muntele brașovenilor.

A doua legendă este despre banca săpată în stâncă, cea pe care o poți vedea dacă te plimbi pe aleea de sub stâncă. Aici legenda amintește de doi tineri îndrăgostiți. Se spune că stânca s-ar fi prăbușit chiar atunci când cei doi se îmbrățișau.

Sper că v-am stârnit puțin interesul să îl vizitați. După ce o să îl vedeți, spuneți-mi și mie cum vi s-a părut.