Dis-dedimineață ne-am spălat pe față, am mâncat repede micul dejun și am pornit spre Zărnești pentru a vedea rezervația de urși. Nu am citit multe despre rezervație,  știam doar că e nou deschisă și am hotărât că trebuie să o vizităm. Rezervația se poate vizita marți – duminică, accesul făcându-se la ore fixe și anume 9:00, 10:00 și 11:00.

 

Din drumul de la Brașov la Zărnești, la câteva sute de metri înainte de a intra în Zărnești, se desprinde un drum în dreapta. În intersecție există un panou care marchează drumul spre rezervația de urși. De aici avem de parcurs aproximativ 2 km de drum pietruit, relativ în regulă pentru mașini până să ajungem la o parcare improvizată de lângă rezervație.

 

Am ajuns la sanctuarul ,,Libearty’’, luăm biletele pentru acces în parc care ni se par puțin piperate ca și preț, dar opinia despre prețul biletelor se schimbă până la sfărșitul vizitei.

La intrare ni se prezintă regulile pe care trebuie să le respectăm în interiorul rezervației. Pornim la pas încet însoțiți de cele două doamne ghid care ne povestesc despre sanctuar și despre urșii care s-au retras la pensie aici. Povestea spusă de ele este una din cele mai frumoase lecții de viață pe care a primit-o familia noastră.

Povestea începe cu ursoaica Maya care a inspirat și a dat putere oamenilor să facă aceast sanctuar. Pe ursoaica Maya au găsit-o soții Lapis într-o cușcă minusculă din bare metalice, cu beton drept pardoseală, la un restaurant de lângă Castelul Bran. Ea era foarte slăbită și a intrat în depresie începând să se automutileze. Deși, soții Lapis reveneau constant la ea, nu au putut-o ajuta.  În 11 martie 2002 Maya părăsește această lume, în brațele doamnei Lapis, care îi promitea să facă orice pentru ca ea să mai poată alerga liberă prin pădure.

 

Rezervația de urși a luat naștere ca urmare a acestei promisiuni, iar in momentul de față se întinde pe o suprafață de 70 ha și este casa pentru 80 de urși de la circuri, urși ce constituiau puncte de atracție la hoteluri, restaurante sau benzinării sau animale din grădini zoologice de stat sau particulare. Mulți dintre urși suferă de depresie și au fost chinuiți toată viața lor.

Aflăm povestea vieții lui Max – ursul care a devenit orb pentru ca proprietarul lui să poată face poze cu turiștii. Lui i-au fost scoși dinții, băgate ace în ochi și tăiate ghiarele pentru îl face mai docil. El a trăit pe aleile din zona Castelului Peleș, unde proprietarul îl ținea legat în lanțuri, încercând să atragă turiștii la o fotografie.

 

Mai sunt multe povești de descoperit, dar vă lăsăm să le descoperiți când vizitați rezervația de urși. Ne bucurăm să vedem că urșii acum se pot bucura de liniște și respect în sanctuarul numărul 1 pentru animale din lume conform Lonely Planet.

 

Recomandăm vizitatea parcului cu copii mai mari de 6 ani, pentru a putea înțelege poveștile spuse aici.

 

Vizita la Rezervația de urși de la Zărnești a fost una din cele mai frumoase lecții de viață.  Este un loc pe care fiecare familie cu sau fără copii trebuie să îl viziteze.