Am pornit din Sighișoara spre Brașov. Cum Cetatea Rupea deja am vizitat-o, într-o zi frumoasă de toamnă, am hotărât să nu ne mai oprim și să mergem să descoperim locuri noi în familie. Ne-am cazat cu bine în apartamentul pe care l-am închiriat cu gândul de a porni în grabă spre a descoperi orașul. Dar, uneori, socoteala din acasă nu se potrivește cu cea din târg. Ne-a plăcut așa de mult priveliștea de pe balconul apartamentului închiriat încât am decis să ne bucurăm de ea și să ne încărcăm bateriile pentru maratonul organizat de Hospice Casei Speranței. Am aflat despre maraton de la prietena noastră Raluca și am decis să participăm în familie la maratonul de 2 km. Așa că dis-de-dimineață, ne-am trezit, am ciugulit ceva pe grabă și am plecat la maraton. Locația de desfășurare a maratonului a fost una minunată localizată la poalele Tâmpei, unde am descoperit o mulțime de locuri de joacă pentru copii, amenajate între zidurile cetății și Tâmpa.

Nu am făcut prea multe poze aici, scopul fiind altul, dar dacă printre voi sunt oameni care au poze din acest loc minunat vă rugăm să le postați ca și coment la acest articol.

 

Am fost mândri că am terminat cu bine maratonul și am plecat spre casa prietenilor noștri unde ne-am bucurat de o după-masă minunată care ne-a adus multă liniște în suflet.

 

Abia spre seară ne-am plimbat prin Brașov ca să le povestim copiilor cum Brașovul a fost înființat de către Cavalerii Teutoni în anul 1211.

 

Ghiciți care a fost primul nostru obiectiv? Toată lumea îl stie! Cine nu a auzit de Biserica Neagră? Copiii nostri cu siguranță da, așa că am pornit la pas voios să o vizităm. Am ajuns un pic cam târziu pentru a o vizita în interior, dar ne-am plimbat pe lângă ea și le-am povestit copiilor despre ea.

Biserica a fost construită în jurul anului 1380 și a fost denumită Biserica Sfânta Maria, dar după ce a fost parțial distrusă de incendiul din 1689 a primit numele actual de ,,Biserica Neagră’’. După incendiu din 1689, autoritațile au interzis construcțiile din lemn în Brașov. Se spune că iniţial ,,Biserica Neagră’’ trebuia să aibă două turnuri. Pentru că nu au mai fost bani, al doilea turn nu a mai fost niciodată construit. Singurul turn al Bisericii Negre a fost finalizat în 1514, cu mari eforturi şi cu 37 de ani mai târziu decât restul edificiului.

 

Legenda copilului aplecat de la Bisericia Negre spune că acesta a fost cea mai talentat ucenic care a lucrat la construcţia bisericii şi că îşi întrecea chiar şi maestrul. Din invidie şi de teama de a nu fi îndepărtat din funcţia lui, meşterul, într-o seară, când ucenicul verifica munca făcută peste zi l-a împins de pe schelă. Ulterior meşterul i-a părut rău de fapta sa, s-a autodenunţat şi a fost executat.

 

Dacă doriți să o vizitați este bine să știți faptul că:

– Biserica Neagră este închisă lunea și are program diferit în funcție de perioada anului în care doriță să o vizitați;

  • 1 Mai – 31 Octombrie se poate vizita între orele 10 – 19;
  • 1 Noiembrie – 30 Aprilie se poate vizita între orele 10 – 15;

– Prețul de intrare Biserica Neagră Brașov este de 6 lei pentru adulți, 3 lei pentru studenți și 2 lei pentru copii.

– Concertele de orgă din Biserica Neagră au loc în:

  • Iunie și Septembrie: în fiecare marți la ora 18;
  • Iulie și August : în fiecare marți, joi și sâmbătă la ora 18;

– Prețul de intrare la concert este de 8 lei.

 

Curiozități despre Biserica Neagră:

– Are cel mai mare clopot, din bronz, din România care cântărește 6 tone;

– Orga mecanică Buchholtz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei. Ea are 3993 tuburi şi 76 de registre;

– Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, ea măsoară 89 de metri lungime, 38 de metri lățime și coama acoperisului se ridică la înălțimea de 42 de metri.

 

Următoarea oprire este Strada Sforii. De ce? Pentru a ne amuza pe cea mai îngustă stradă din Europa de Est.

Strada Sforii are o lungime de 83 de metri și o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri. Strada Sforii a fost construită în secolul al XV-lea ca un coridor de urgență pentru pompierii cetății medievale Brașov. Ea a fost restaurata în 2003, pentru a arăta exact ca acum 100 de ani.

 

Ne place să ne plimbăm pe străzile Brașovului, iar cu pași jucăuși ne îndreptăm spre Piața Sfatului. Ne oprim la înghețață, la clătite și mâncăm porumb fiert.

Piața Sfatului este un loc minunat să te întâlnești cu prietenii pe o terasă și să admiri peisajul. În centrul pieței se află vechea primărie (1420), care acum adăpostește Muzeul de Istorie al Brașovului, iar coltul sudic este dominat de cea mai cunoscută atracție a orasului ,,Biserica Neagră’’.

Nu stăm foarte mult în zona pentru că e aglomerație mare, iar ziua noastră a fost una plină. Mergem spre apartament șă admirăm orașul de pe teresă și să plănuim excursia de a doua zi.

Brasov - Calatorii cu copiii - Maratonul Hospice - 104