Articol propus de Anda Elena.

Pentru ca mi-am propus o vacanta romaneasca suta la suta, cu baietii din dotare, respectiv sot si piticot, am pornit spre nordul Moldovei si Bucovina, in regasirea unor locuri minunate si in descoperirea altora care iti taie respiratia.Unul dintre cele descoperite, Palatul Cuza de la Ruginoasa. Aparent, nimic special, cum multi ar spune, insa cand ajungi acolo ai dovada ca inca un obiectiv turistic din tara noastra, si mai ales castel, se ridica la nivelul celor occidentale, atat de vestite.

Impresionant in exterior ca si arhitectura, fermecator in interior – de cum ii treci pragul, esti transpus intr-o alta lume, fascinanta, luxurianta a secolului XIX, esti invaluit de atmosfera eleganta specifica si ti-ai dori ca macar o zi sa fi trait acolo. Este o imbinare perfecta intre vechi (mai pastreaza unele piese de mobilier originale, piese autentice de valoare inestimabila) si nou, intre lux si tehnologie.

Sistemul informativ interactiv, cu touchscreen, amplasat la parter, este o adevarata provocare, mai ales pentru cei mici. Nu eram familiarizata cu astfel de sistem de informare si recunosc, eram destul de stangace in utilizarea lui, insa Matei, care are putin peste 4 ani, m-a lamurit numaidecat cum stau lucrurile si cum se poate „naviga”.


Un alt element care te ia efectiv prin surprindere si care emotioneaza este holograma domnitorul Alexandru Ioan Cuza, vorbindu-le romanilor, pe un ton apasat si convingator. Ascultandu-l, esti patruns de fiorul patriotismului si pentru cateva minute uiti de toate cate-s rele-n tara noastra si ai sentimentul mandriei ca apartii acestui neam.
Sper sa va fi convins ca Palatul Cuza de la Ruginoasa merita vizitat, iar daca ati mai avea vreo urma de indoiala, fotografiile atasate, cu siguranta, va vor da un impuls.