Am pornit din Brașov pentru a vedea Castelul Peleș. Două mașini, 8 oameni și mult chef de a descoperi și învăța lucruri noi. Una din mașini s-a făcut pom de Crăciun pe drum (becurile de pe bord s-au aprins), așa că 3 părinți si 4 copii au plecat să viziteze Castelul Peleș, iar al patrulea părinte s-a dus la un service auto.

Am lăsat mașina în parcarea de jos și am pornit încet la plimbare spre Castel. Drumul prin pădure este frumos și durează maxim treizeci de minute în ritm lejer.

Castelul este situat în mijlocul unui peisaj de vis. Numele castelului a fost dat după cel al pârâului Peleș, care traversează valea din Sinaia în zona Pietrelor Arse.  Grădina din fața castelului este foarte frumos aranjată și este un loc perfect de unde poți admira munții.

Castelul Peles - Sfinxul - Babele - 120

Am ajuns la intrarea în castel și am avut de ales între două tururi. Varianta de bază durează aproximativ 45 de minute, timp în care se vizitează doar încăperile de la parter. Turul opțional durează aproximativ 75 de minute, timp în care se vizitează parterul și etajul 1. Noi am optat pentru turul opțional. Programul de vizitare al Castelului Peleș si prețurile le găsiți aici.

Castelul a fost construit de regele Carol I al României (1866 – 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX.

Castelul a fost reședința de vară a regelui Carol și a fost primul castel electrificat din Europa. Castelul a fost construit de la început fiind dotat cu încălzire centrală și băi superdotate care fac față cu brio și standardelor din zilele noastre.  În plimbarea de la etaj am admirat camerele luxoase, am găsit ieșirea culoarului secret din bibliotecă, iar unul din copiii din grup spunea că și-ar dori și el o baie ca cea a reginei.

Concluzia:

  • Castelul este unul frumos de vizitat, dar interiorul e recomandat a se vizita cu copii mai mari de 8 ani.
  • Turul castelului este destul de știintific, nefiind adaptat copiilor.
  • Pentru copiii mai mici de 8 ani, este suficientă vizitarea castelului în exterior, alături de o poveste a acestuia, spusă de părinți; șansele ca ei să rămâna cu mai multe amintiri sunt astfel mai mari.

După vizita interesantă pentru părinți, uneori plictisitoare pentru copii, inghețata a fost modul frumos de a încheia vizita la Castelul Peleș.

 

Mașina defectă și-a revenit după resetarea câtorva senzori, nu mai e pom de Crăciun, așa că urcăm în mașini și pornim spre Transbucegi. Aventura continuă aici.