La numai 70 de km de Cluj Napoca, pe drumul dintre Cluj Napoca și Jibou, în satul Gâlgăul Almașului, se află Gradina Zmeilor, un loc în care s-au luptat zmeii cu vântul, ploile și zăpada, tranformând acest loc într-un loc unic în România. Dinspre Cluj-Napoca: se merge în direcția Zalău pe E 81 până la Sânmihaiu-Almașului, unde se virează dreapta spre Hida și Jibou. În satul Gâlgăul Almașului se găsește un indicator spre Grădina Zmeilor, iar recent drumul a fost asfalt până la intrarea în rezervație, unde a fost amenajată și o parcare.
Localnicii numesc acest loc ,,Fata Cătănii”. Cătana este un regionalism care înseamnă soldat. Legenda spune ca a fost cândva odată, o fată îndrăgostită de un soldat împărătesc (cătană). Fata ar fi vrut să fugă cu iubitul ei în lume, însă ar fi fost blestemată de mama sa vitregă și s-ar fi transformat astfel în stâncă. Până la alunecarile de teren din anul 1971, una dintre acele multe stânci avea forma unei fete cu părul lung, cu un ulcior în mână și o găleată de lemn în spate.
O altă legendă spune că în Gălgăul Almașului era sălașul unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele și l-a aruncat sus pe cer. Ceilalți zmei, care veniseră să îi dea o mână de ajutor ortacului lor, au fost orbiți de strălucirea neașteptată, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformați în stane de piatră încremenite pentru vecie.
Bucuroși că am ajuns la destinație, am pornit cu drag, descoperind o mulțime de pietre frumoase spre partea superioară a Grădinii Zmeilor. Urcăm câte puțin și priveliștea este de vis: vedem în față Meteore în miniatură.
Continuăm plimbarea prin pădure și admirăm constant peisajul. După 15 minute de plimbare Moni si Kristy se întorc, iar restul continuăm traseul. Trecem peste un pârâu, mai urcam puțin și apoi coborâm.
Trecem de zona cu balustrade din lemn și se pare că nu mai găsim traseul, desi el era acolo marcat în partea de jos, dar noi îl căutam în sus.
Aici urmează partea un pic mai dificilă, pentru copii. Sar băieții primi, apoi copii și noi mămicile.
Am trecut cu bine și de zona aceasta, dar ne așteaptă o tură de patinat prin pădurice, pe pământul lutos. Am vizitat Grădina Zmeilor, după o săptămână în care a plouat zilnic. Noroc că zona lutoasă nu e lungă și apoi pornim la pas molcom, la plimbare. Am descoperit Zmeul și Zmeoaica, Soldații, Eva, Căpitanul sau Dorobanțul și am înțeles de ce acest complex este considerat de specialiști un ,,fund de mare”. Mărturie stau fosilele de melci prezente pe multe dintre stânci.
Câteva date despre traseul prin Grădina Zmeilor:
- Grădina Zmeilor este rezervație naturală de tip geologic și peisagistic;
- Se poate face sub formă de circuit sau separat, partea de sus și cea de jos;
- Marcajul este punct roșu, iar traseul este bine marcat;
- Durată circuit: aproximativ 2 ore;
- Pentru familiile cu copii mai mici de 6 ani, este recomandat să viziteze Grădina Zmeilor pe bucăți: o bucată pe sus și apoi la plimbare în partea de jos.
- Noi ultima data am făcut circuitul, dar dupa o săptămână de ploi, la coborârea de pe creastă am avut câteva porțiuni foarte alunecoase, chiar și cu bocanci în picioare. Unii am fost echipați cu bocanci, alții nu, dar sandalele au rezistat. 🙂
Vă recomandăm cu drag aceasta aventură în familie!