Este sezonul prunelor, asadar, este un ,,must” acest desert, în această perioadă. Durează un pic să pregătim găluștele, însă, cu ajutorul micului bucătar, va fi o plăcere să le pregătim.

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • făină cât cuprinde;
  • 3 ouă;
  • un praf de sare;
  • prune;
  • zahăr;
  • scorțișoară;
  • pesmet.

Pași:

  • Curățăm cartofii de coajă, îi tăiem bucăți și îi punem la fiert, cu un praf de sare. Unele rețete se fac cu cartofi fierți în coajă, însă mie mi se pare mai comod așa, plus că gomboții ies la fel de buni. După ce au fiert, aruncăm apa de pe ei și îi pisăm, ca pentru piure. Îi lăsăm să se racească.
  • După ce s-au răcit, punem cele 3 ouă întregi, praful de sare, coaja de lămâie și amestecăm. Când ingredientele sunt omogenizate, punem făina, frământând aluatul cu mâinile. Ne oprim din pus făina atunci când, va rezulta un aluat, destul de lipicios, dar care poate fi întins relativ ușor cu sucitorul. Dacă se adaugă prea multă făină, aluatul nu se mai lipește, iar găluștele vor fi prea tari, oricât le-am fierbe.
  • Spălăm prunele și le desfacem în două, însă nu de tot, doar atât cât să putem scoate sâmburele.
  • Separat, amestecăm zahăr cu scorțișoară, dupa gustul fiecaruia. Noua ne place scorțișoara, așa că nu mă zgârcesc.
  • Într-o tigaie, punem jumătate de lingură de ulei și pesmet. Prăjim puțin pesmetul, amestecând permanent.
  • Într-o oala încăpătoare, punem apă la fiert. Aici vom fierbe găluștele. Apa va fierbe, până ne ocupăm de modelatul gomboților.
  • Revenim la aluat și întindem din el pe masa presărată cu făină, o foaie de aluat nici prea groasă, însă nici prea subțire.
  • Tăiem pătrate, suficient de mari, pentru a putea închide pruna complet în interior.
  • Luăm câte o prună, punem în mijlocul ei amestec de zahăr cu scorțișoara și o învelim în aluat cu grijă, lipind bine colțurile, pentru a nu se desface, în timpul fierberii.
  • Când apa fierbe în clocot, dăm focul încet și punem găluștele la fiert.
  • În momentul in care s-au ridicat la suprafață, le mai lăsăm un minut-două să fiarbă, apoi le scoatem într-un vas, la scurs și le lăsam acolo 1-2 minute. Când sunt gata, le ,,tăvălim” prin pesmetul pregătit și apoi le așezăm într-o tavă.
  • Peste gomboții cu prune, așezați în tava, presărăm zahar tos sau brun și un pic de scorțișoară.
  • Înainte de servire, îi punem în cuptorul încins pentru 15-20 de minute, la foc mediu.

Poftă bună!DSC03005