Cititul este fundamental – Cum motivăm copiii să citească?cum motivam copiii sa citeasca

 

Ca și părinte știu că, copiii găsesc o mulțime de motive pe care le invocă atunci când nu vor să citească. Cu toate acestea putem relativ ușor să îi ajutăm să citească.

Principalele motive pe care noi le-am auzit sunt:

  • Este plictisitor. Nu vă supărați dacă copiii dumneavoastră au acest răspuns la lectura care le este dată de la școală. Aveți posibilitatea să le dați un alt tip de lectură la acasă, care este legată de interesele lor. O modalitate foarte bună de a motiva copiii să citească este să îi lăsați să aleagă. Lăsați copilul să aleagă cartea și despre ce dorește să citească.
  • Nu am timp. Copiii sunt ocupați. Școală, prieteni, sport, televiziune, pian și nu multe altele care concurează pentru timpul lor. Uneori este nevoie să îi ajutăm să își facă programul, astfel încât, să aibă timp să citească.
  • Este prea greu. Pentru unii copii, lectura este dificilă și merge greoi. Soluția este să alegeți cărți interesante și să le citiți împreună. E important ca acestea să fie legate de pasiunile copiilor sau de personajul preferat.
  • Nu e important. Deseori, copiii nu apreciază importanța cititului pentru dezvoltarea proprie. Părinții pot găsi materiale de lectură pe subiectele care îi pasionează pe copiii lor. Fiți un model pentru copilul dvs, lasați-l să vă vadă citind.
  • Nu e amuzant. Pentru unii copii, mai ales cei care au dificultăți de citire, cărțile pot provoca anxietate. Chiar și pentru copiii care citesc bine, presiunea de la școală sau de acasă de a citi poate face ca lectura să pară o corvoadă. Sfatul nostru este să creați momente în care să citiți împreună, dar să nu îi stresați cu cititul.

Cum știm, copiii noștri sunt năzdrăvani, și mai ales creativi. Suntem siguri că au găsit și alte motive. Care sunt acestea? Ce cale ați găsit să-i motivați? Dacă nu ați găsit soluția  haideți să încercăm să o găsim împreună. Lăsați un comentariu la acest articol și ne vom pune minea la contribuție împreună pentru a găsi o soluție.