OUG  lansată de Guvern a fost, cred, picătura care a umplut paharul. O picătură în care o parte din oamenii politici își bat constant joc de noi, fac reguli și legi. Mai mult, își permit ca peste noapte să dea ordonanțe de urgență ca să le fie lor bine. Acest abuz de modificare a Codului Penal este o lovitură dată democrației și primul pas spre un regim totalitar.

Acesta este motivul pentru care am ieșit constant în stradă împreună cu copiii. Cred că în situația dată este important ca ei sa învețe de mici că fiecare om poate face diferența și că împreună suntem puternici. Suntem ca furnicuțele din A Bug’s life, care atunci când ne unim putem lupta cu cosașii , putem învinge.

 

Am povestit mult despre motivele pentru care ieșim în stradă, pentru care protestăm în mod paşnic și de ce credem în a lupta fără  violență.  Actele care dau dovadă de agresiune aduc cu sine mai multă violenţă si ne transformă în huligani. Pe de altă parte, exprimarea paşnică este un mod prin care oamenii se strâng împreună și luptă pentru acelaşi lucru: pentru o ţară în care noi vrem să trăim și în care vrem să ne creştem copiii.

 

Zilelea astea am văzut pe o pancartă un citat din Thomas Jefferson, cu care nu ai cum să nu te identifici,  indiferent dacă ești de acord cu protestul sau nu: „Când injustiția devine lege, rezistența devine obligaţie.” În situația de față nu mai este nevoie, credem noi, să menționăm că injustiția e bine instalată la noi în țară.

După discuţiile cu copiii din gaşcă, am rămas suprinsă să aud cât de bine au înțeles lucrurile. M-am bucurat să văd că sunt conștienți alături de noi de puterea pe care o avem fiecare în mâinile noastre. I-am ascultat și în timpul protestului și mi-a tresărit inima când am auzit-o pe Ana spunând așa de clar: “Dacă un copil face un lucru bun, îi învață și pe alți copii și pe adulți cum să îl facă și împreună facem o schimbare în bine.

 

Am văzut copii de vârsta mea care şi-au adus părinții în stradă. I-au rugat să vină să vadă ce se întâmplă în realitate, nu doar la televizor. Iar ei au venit, de dragul copiilor lor. Aici au înțeles că noi, cei care suntem în stradă, ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică și cu respect unii faţă de alţii. Deşi în prima seară au ajuns îndemnați de odrasle, în serile următoare s-au alăturat pentru că și ei își doresc același lucru: un viitor mai bun.

 

Mă bucur că cei mici au avut de învățat din ceea ce se întâmplă în stradă şi că sunt conștienți de puterea pe care o au. Le-am arătat filmuleţe cu huligani care se băteau la proteste şi cu oameni care s-au depărtat de ei, lăsând jandarmii să își facă treaba. Imediat au început să protesteze că nu sunt de acord cu ei, cei care vor să creeze agitație. Le-am arătat filmulețe cu oameni care după protest au stat și au strâns gunoiul de pe jos pentru că suntem civilizați și vrem să trăim într-o țară a bunului simț.

 

Vă mulțumesc tuturor pentru exemplele frumoase pe care le oferiți copiilor și pentru mediul pașnic în care ne exprimăm împreună nemulțumirea.

Sunteți minunați. Respect.