Toată lumea trebuie să ajungă măcar o dată în Sighișoara:  aici te așteaptă case colorate, străduțe întortocheate pavate cu piatră de râu, turnuri medievale și o atmosferă relaxantă.

Cetatea este una dintre puținele cetăți medievale locuite din sud-estul Europei, motiv pentru care face parte din patrimoniul UNESCO.

Cetatea  fost fondată de sași în secolul XII, iar construcția zidului cetății a început după invazia tătară din 1241. Cetatea era locuită exclusiv de sași, care obținuseră în 1224 drepturi de la Regele Andreas al II-lea al Ungariei, inclusiv dreptul de a-și alege propriii preoți și judecători. Astfel a luat naștere sistemul de bresle și turnurile de apărare care le purtau numele. De-a lungul timpului cetatea a fost martora asediilor şi a luptelor de putere, iar în anul 1676 un mare incendiu a cuprins cetatea, din vechea cetate rămânând doar Biserica din Deal şi Biserica Mânăstirii.

Pentru a vedea ce făceau aceste bresle am vizitat muzeul de istorie din turnul cu ceas. Turnul cu ceas este simbolul cetății din Sighișoara și a fost construit pentru a apăra poarta principală a cetății. Turnul a primit această denumire datorită ceasului cu figurine, unic în România, situat la etajul al patrulea. În cadrul muzeului putem admira obiecte arheologice din zona Târnava, o machetă a cetății medievale, mobilier din diferite perioade istorice, expoziția de farmacie şi instrumente medicale. La etajul al patrulea se află colecția care cuprinde unelte, însemne și produse ale breslelor meșteșugărești din Sighișoara. La ultimul nivel al turnului putem vedea mecanismul ceasului cu figurine care se schimbă în funcție de oră, dar şi câteva exemplare de orologii din diferite perioade. Priveliștea din turn este foarte frumoasă și ne ajută să vedem cetatea de sus.

La doar câțiva pași de Turnul cu ceas găsim o colecție impresionantă de arme, echipamente și tehnică militară: spade, săbii de cavalerie și de paradă, cămăși de zale, scuturi, lănci, ghiulele, flinte, pistoale și un jug de tortură.

Casa cu Cerb este situată în centrul Cetății medievale, iar numele i se datorează picturii murale exterioare, reprezentat de un cerb în mărime naturală, cu capul și trofeul montate pe zid.

Excursii in familie - Cetatea din Sighisoara - 52

După plimbările pe străduțele cu case colorate, odată ajunși în cetate, este obligatoriu să urcăm cele 175 de trepte ale Scării acoperite, numită și Scara Școlarilor, pentru a ajunge la Biserica din Deal. Biserica din Deal este unul dintre monumentele reprezentative ale Cetății Sighișoara. Ea este a treia cea mai mare biserică din Transilvania. Construită începând cu anul 1345, biserica a fost ridicată pe locul unde în urmă cu alte câteva sute de ani se afla o altă biserică romanică.

La plimbarea prin cetate ne-am întâlnit cu toboșarul cetății care striga în gura mare: „Lume, lume… Să știe tăt neamul! Porțile cetății se deschid! Bun venit la Sighișoara! Vă spune toboșarul cetății! (bate toba) Am zis! Am zis! (bate toba).”

Sighișoara este gazda mai multor festivaluri. Cel mai renumit este Festivalul de Artă Medievală care are loc în ultimul weekend din iulie, dar sunt şi alte festivaluri foarte frumoase: Festivalul fanfarelor, Festival de blues sau Festivalul Etniilor.

Concluzia excursiei este cea pe fetele au scris-o în caietul de oaspeți de la Turnul cu ceas.

Excursii in familie - Cetatea din Sighisoara - 33