E vreme frumoasă afară așa că e vremea de aventură. Destinația aleasă: Cheile Turzii. Cheile Turzii sunt minunate și ne place să ne plimbăm prin ele de câte ori avem ocazia.

Am ales să intrăm în Chei prin Petrești, deci de la capătul mai puțin turistic al cheilor și să coborâm pe traseul apei. Avem două posibilități să vizităm cheile: pe sus sau prin chei. Noi am ales varianta prin Chei. Copiii o preferă pentru că e mai spectaculoasă.

Câteva detalii despre Cheile Turzii:

  • se află în partea nordică a munților Trascău în apropierea localității Turda
  • a devenit rezervație naturală în anul 1938 și este inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.
  • au o lungime de peste 1350 m și o înălțime de peste 200 de metri, Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocilor de calcar de către râul Hășdate, un mic afluent al râului Arieș.
  • accesul în ele se poate face prin două moduri:
  • De pe E60 (DN81) spre localitatea Tureni, până în satul Petrești, situat în partea de vest a cheilor.
  • De pe DN75, cu ramificație spre Cheia, spre o carieră de calcar.

Cheile adună la un loc alpiniști, speologi, arheologi, iubitori de munte și oameni care iubesc natura. Alpiniștii escaladează traseele din Chei, cel mai îndrăgit loc de cățărat este Peretele Uriaș cu o înălțime de peste 200 de metri. Speologii au descoperit peste 60 de peșteri, iar arheologii au descoperit dovada faptului că cheile erau locuite încă din Paleoliticul Mijlociu. Mai multe detalii despre Cheile Turzii găsiți aiciȘ http://turism-cheile-turzii.ro/

 

Am trecut cele trei poduri (primul pod e “Podul Peșterilor”, al doilea este “Mijlocul Cheii”, iar ultimul “Vizuina Spălata”);

am admirat mici cascade;

am admirat crestele munților;

am trecut pe lanțuri.

Ne-am plimbat prin pădurea dinspre cabana Cheile Turzii

iar când ne-am întors ne-am oprit la un picnic.

Am am ales acest loc pentru a construi bărcuțe din lemne și apoi ne-am mutat în altul pentru a fi la soare,

ne-am udat la picioare când am trecut râul Hășdate, dar a fost distractiv.

Dacă v-am convins că trebuie să le vizitați, așteptăm cu drag impresiile și experiențele dumneavoastră .:). Noi cu siguranță vom mai reveni.