Articol si poze trimise de Inocentiu Lung

 

Pe drumul national 57B Oravita-Bozovici-Baile Herculane, se face un drum la stanga, un drum asfaltat de  vreo 6-7 km care duce in localitatea Eftimie Murgu. Pe masura ce te apropii de mori, drumul se ingusteaza si se strica nitel, dar masina poate merge linsitita pana langa mori ( autobuzele nu  incap pana langa mori).

Morile sunt numeroase (cred ca vreo 20, nu le-am numarat), au fiecare cate un nume, unele le-am gasit deschise, altele inchise. E impresionant, e foarte frumos!! Nu pot sa descriu in cuvinte zgomotul apei, lemnul morilor si fosnetul frunzelor din imprejurimi!! E uimitor!!

 

Noi n-am vazut toate morile din cauza vremii nefavorabile care ne-a acompaniat in aceea zi. Vantul sufla cu putere si se facuse frig , frig, de ne-am luat gecile de iarna pe noi.

 

Morile sunt aproape de cascada Bigar ( judetul Caras-Severin, langa localitatea Bozovici) deci intr-o zi se pot vizita amandoua locurile.

 

Totusi, morile vazute raman in amintirea noastra cu promisiunea ca ne vom reintoarce intr-o zi cu mult, mult soare.

 

Inchei, cu o legenda,  spunand ca una din mori se numea Moara Indaratnica, care  macina in sens invers, asa incat pentru cine ii va trece pragul, timpul va trece in sens invers si pentru el, adica va intineri.