Articol scris de Psih.dr.Ion Bucur

Să începem cu un mic chestionar:

  1. Te simți obosit?
  2. Ești debusolat în viața ta?
  3. Ai în ultima vreme emoții foarte puternice cu care nu știi ce să faci?
  4. Ai gânduri negative de care te străduiești să scapi și nu reusești?
  5. Corpul a început să scârțaie puțin câte puțin, dar începi să te ingrijorezi?
  6. Doctorii spun că trebuie să fii puternic, tu zici că da, însă nu știi cum și nici nu ai curajul să întrebi pe cineva (ai avea surpriza să afli că nimeni nu știe cum, nici măcar doctorii)?
  7. Ai făcut o mulțime de lucruri în viața ta, dar parcă nu mai este sens și nici bucurie în niciunul dintre ele?
  8. Simți că ești în căutarea a ceva ce parcă nu mai vine și de curând ți-ai dat seama că nici măcar nu știi cum arată?
  9. Cauți fericirea dar ai ajuns în punctul în care îți dai seama că nimic din ce credeai că este fericire nu este de fapt ceea ce părea? Și asta te enervează. dar nu știi care este pasul următor?
  10. Ești dezamăgit de lume, de prieteni, de viață?
  11. Știi o mulțime de explicații pentru tine și ceilalți, știi o mulțime de lucruri, dar în intimitatea ta, când te uiți la felul în care te simti, lipsește ceva, nu te simți implinit?
  12. Pozezi într-o persoană fericită și implinită, admirată de ceilalți, dar în interior de abia te mai poți susține?
  13. Ai chef să vezi ceva nou, diferit de tot ceea ce știi și ai văzut până acum?
  14. Ai alte motive la care noi nu ne-am gândit și pe care noi nu le înțelegem, dar tu le știi?

 

Dacă ai răspuns afirmativ măcar la una dintre întrebări  avem o veste bună: Nu ești ROBOT.

Lăsând gluma la o parte, dacă te regăsești atunci s-ar putea să ai un caștig participand la workshopul lui Kris Dillard.

Promisiunea noastră

Nu este o promisiune, ci te invităm să experimentezi în interiorul tău. Ne vei spune tu singur, la sfârsit ce ai descoperit. Desigur că nu ne-am  hazarda dacă nu am ști potențialul de a te întâlni cu prietenia ta pentru o viață:  o metodă simplă, experiențială de a fi prezent și fericit. 

 

FERICIREA?  Toți vorbim despre ea – hai să aflăm și ce este (Știm răspunsul că este diferită pentru fiecare. Nu ne ajută. 🙂 

Aici o să surâzi: ”Alții care promit fericirea? Știam eu…”.  Dacă vrei să afli o să-ți explicăm un pic în cele ce urmează.

Este greu să găsești fericirea…..când nu știi cum arată.

Dar despre ce fericire vorbim?  Oare vorbim de fericirea ce vine dintr-o realizare?  Sau dintr-un succes, sau un șir de succese? Sau din consacrarea că specialist într-un domeniu? Sau din dobandirea unui titlu?  Sau din împărtășirea iubirii într-o relație?  Sau fericirea de a fi popular și iubit? Sau fericirea ce vine din dulcea ignoranță?

Răspunsul nostru este CATEGORIC NU. (Mai sunt și alții pe piata. Lăsăm acest lucru în seama lor.)

Noi ne referim la o fericire ce nu poate fi concepută de mintea noastră, pentru că nu are un opus, dar TOTUȘI POATE FI TRĂITĂ.  E o fericirea care nu vine din exterior și mai mult nu ne-a părăsit niciodată. Mai degrabă noi o părăsim. Foarte probabil nu avem șansa să descoperim acest gen de fericire, dacă nu suntem îndrumați corect, de către persoane care știu cu adevărat. Dar cum poate cineva care nu știe să vorbească despre ceea ce nu știe?

Fericirea despre care vorbim trebuie demostrată. Exemplu personal este cel mai bun profesor, 

Fericirea este ascunsă în ultimul loc în care tindem să căutăm: în noi înșine. 

 

Avem un pariu de căștigat

Pariul nostru este că viața funcționează invers decât credem în mod obișnuit:

Cei fericiți au realizări, împliniri, succes, iubire. Cei fericiți vor fi și mai fericiți.

Iar cei nefericiți au unele realizări fragile de care nu se pot bucura și obținute cu prețul unui efort imens. Cei nefericiți vor fi și mai nefericiți.

 

Pariul nostru este că oamenii fericiți nu lucrează și nu au lucrat niciodată, oamenii fericiți sunt fericiți cu ”ceea ce fac și se bucură de ceea ce fac”. Oamenii fericiți se simt liberi să facă sau să nu facă. Cei fericiți nu amână fericirea și nu o condiționează.

Cei nefericiți lucrează, fac efort, se epuizează și obțin lucruri de care nu se mai pot bucura, sau nu mai au timp să se bucure. Cei nefericiți se simt constrânși în propria lor viață, trăiesc pentru a se conforma, pentru a le face altora pe plac, sau pentru propria lor goliciune și propriul narcisism. Cei nefericiți sunt victime ale vieții lor.

Cei nefericiți pun condiții în fata fericirii lor- relația, jobul, statutul, achizițiile materiale etc. așteptând ca fericirea să vină DUPĂ ȘI CA URMARE- și apoi să nu mai plece. Cei nefericiți speră să fie fericiți cândva.  Cândva înseamnă niciodată.

Câți dintre noi au această experiență – fericirea care nu a mai plecat și sigur nu va mai pleca? Ne îndoim că sunt prea mulți,  pentru că suntem oameni și știm din experiența noastră. Nu am văzut încă pe nimeni.

 

Acest curs este un indemn

Indemnul nostru este FII FERICIT ȘI PERMITE CA ORICE VREI SĂ VINĂ SPRE TINE.  Chiar dacă alegeți să nu mergeți mai departe LUAȚI ACEASTĂ AFIRMAȚIE PENTRU A O VERIFICA, nu pentru a o crede.

FERICIREA ADUCE REALIZĂRI.

REALIZARILE NU ADUC FERICIRE.

CONCENTRAȚI-VĂ PE FERICIRE ȘI VEȚI AVEA ORICE.

Power of Quiet este o metodă simplă, practică, verificabilă imediat în experiența personală

Este un contact unic cu o metodă ce poate prefigura un salt în calitatea vieții, pe care nimic altceva nu-l aduce.

Din punctul meu de vedere Metoda Power of Quiet este o psihoterapie a viitorului sau nucleul educației viitorului.

Fondatorul ei este Kris Dillard, inspirat de un mare maestru, binecunoscut în Statele Unite,  Lester Levenson. Pentru cei ce cunosc domeniul dezvoltării personale, el este maestrul sau unul dintre maestrii lui David R. Hawkins.

 

Descoperirea lui Lester Levenson

Lester Levenson a descoperit în propria lui experiență că limitările noastre provin numai din conceptele noastre limitate, iar aceste concepte pot fi schimbate.

Schimbarea se poate face doar când mintea noastră este perfect tăcută și golită, deoarece numai într-un spatiu gol poate să apară ceva nou. El a construit o metodă foarte simplă și experiențială care permite să atingem această stare de pace inalterabilă. Aceasta metodă poartă diferite nume în funcție de nota personală a celui ce o practică.

Pentru Kris Dillard aceasta este Power of Quiet. Metoda Power of Quiet permite celui ce se expune să descopere și experimenteze direct modul în care mintea noastră funcționează. Sunt cunoștinte practice, aplicabile imediat, cu efecte imediate, nu teoretice.

 

Rezolvăm probleme sau ieșim din probleme?

Cineva spunea că un om isteț este cel se se descurcă să rezolve problemele în care unul inteligent nu ar intra niciodată. Chiar și așa mintea umană funcționează pentru a rezolva probleme. Toată interacțiunea noastră cu viața, cu lumea este o încercare de rezolvare a problemelor.

Un om eliberat iese din problemele pe care un om inteligent încearcă să le rezolve.

Vor disparea aceste probleme? Omul inteligent ar spune că nu și asta nu ar fi decât o metodă prin care ne prefacem că totul este bine și ca problemă nu există.

Dacă sunteți un om inteligent veți fi de acord cu asta.

Dar….vă invităm să faceți următorul pas în dezvoltarea voastră.

Ce este dincolo de inteligența comună?

Vă invităm să învățați că a rezolva probleme este un mod foarte limitat de a trăi și, de fapt, generează majoritatea disfuncțiilor noastre. Rezolvând probleme nu obținem nici un răspuns definitiv și absolut, tot ceea ce obținem, se dovedește în cele din urmă nesatisfăcător, și creator al altor probleme și mai mari. În viața personală conduce la scăderea stimei de sine sau la un efort copleșitor de a o menține, care niciodată nu se va încheia. Terminăm cu o provocare din viața noastră și imediat sau chiar inainte, apare alta.

Veți descoperi un lucru ce are potențialul de a schimba o viața de om:

MINTEA NU DESCOPERĂ ȘI NU REZOLVĂ NIMIC. MINTEA ESTE DOAR UN INSTRUMENT CREATOR. MINTEA DOAR CREEAZĂ.

Pentru a stăpâni procesul de creație vom învăța un mod de răspuns în fața vieții, prin care ne menținem energia în interior și schimbăm fundamental motivația vieții noastre.

Oricare ar fi fost motivația noastră anterioară vom începe să punem pe primul loc obținerea păcii interioare inalterabile, și încetul cu încetul libertatea în fața tiparelor condiționate ale minții noastre.

Acesta este începutul. Vă vom învăța să puneți pe primul plan, înainte de orice acțiune, obținerea păcii interioare de cel mai înalt nivel – pacea inalterabilă.

”Dușmanul” nostru nu se află în exterior, ci interior, și nu se ”înfrânge” cu rațiune și inteligența, ci cu sursa inteligentei superioare, iubirea, bunătatea și acceptarea.

”Victoria” nu este obținerea unui beneficiu exterior, ci ÎNSĂȘI PACEA CARE NU NE MAI PĂRĂSEȘTE.

Pacea ne oferă posibilitatea unei schimbări interioare la nivel fundamental.

Odată ce avem pacea, nimic altceva nu ne mai este de folos.

Pacea interioară permite să obținem alte rezultate, dacă ne face plăcere. Pacea aduce libertatea de a face sau nu, de a avea sau nu. Pacea despre care vorbim este o pace ce nu ne poate fi dată, ci o pace care nu ne poate fi luată. Este însăși definiția ființei umane care reușește să oprească, să dizolve și să depășească mintea.

Opusul păcii este frica: ca să ne acoperim frică de a fi atât de mici într-un Univers, atât de mare ne umplem această prăpastie între Eu și Tu, Eu și celălalt cu multe gânduri și emoții, cu trăiri. Toate corespund unei frici fundamentale umane – frica de a muri, nesiguranța fundamentală a omului care se simte separat de tot.

Ce este și ce nu este

Metoda Power of Quiet permite celui ce o practică să-și observe cu adevarat mintea și să contureze un nou mod de a trăi.

Nu vă promitem o eliberare în trei zile. Nu vă promitem că vă ajutăm să vă găsiți motivația (viața este un bun profesor de motivație).  Și nici nu promitem că vă putem face să aplicați metoda sistematic până la obținerea rezultatului final. Toate acestea rămân în responsabilitatea personală. Însă putem să vă însoțim în drumul vostru și să vă ghidăm către toate acestea.

 

Povestea lui Lester

S-ar putea să fie de folos să știți cine a fost Lester Levenson.

Lester a fost în prima parte a vieții un om de succes tipic și….. nefericit, atât de nefericit încât la 42 de ani a ajuns bolnav incurabil și a fost trimis acasă, cu prognosticul de a mai trăi două săptămâni.

Lester a utilizat cele două săptămâni care-i mai rămăseseră pentru a afla ce anume a greșit cu viața lui. Toate premisele cu care pornise în viață erau foarte bune și ajunsese exact unde nu credea că o să ajungă, făcând ceea ce toți ceilalți oameni făceau ca să obțină fericirea.

Formația sa de inginer și cercetător i-a permis să aplice rigoarea științifică, observația și experimentarea pentru a verifica rezultatele și, în introspecția sa, a luat-o cumva de la zero, cu sinceritate maximă. Pierduse deja totul, și era pe cale să-și piardă și viața.

Lester a descoperit că nu fusese fericit cu adevărat în toata viața lui decât în câteva situații, foarte puține, deși căutase asta. Ceva greșise în căutarea lui.  Și pentru că nu mai avea nimic de pierdut a încercat să afle ce era comun în acele situații observând că în momentele când el iubea fusese fericit, mult mai fericit decât atunci când era doar iubit. Când oferea aprobare se simțise mai fericit decât când o așteptase și chiar când o primise.

Fericirea sa era mult mai legată de oferirea iubirii neconditionate decât de primirea iubirii.

Așa ca a decis să-și privească viața și să accepte  total felul în care se desfășurase, până la nivelul în care simtea doar iubire pentru fiecare din momentele, situațiile și persoanele ce-l făcuseră să sufere.

Mintea sa s-a schimbat.

Apoi Lester a observat cum erau momentele în care fusese bolnav și ce era comun la ele. A aflat că în toate acestea el își dorise ca realitatea să fie alta decât era, își dorise să o schimbe. Boala era mai legată cu dorința de a schimba și de a scăpa de o situație personală decât cu acceptarea acesteia.

Mintea sa s-a schimbat din nou.

Așa Lester a înțeles ce are de făcut:  să iubească și să accepte tot ce i s-a întamplat, fără nici o condiție.

În scurt timp s-a trezit că este vindecat de toate afecțiunile pe care le avea.

Se afla în fața unei mari descoperiri care i-a salvat viata și căutarea lui a mers mai departe. Fiind conștient că a descoperit ceva important a încercat să-și clarifice și să adâncească descoperirea, inclusiv  căutând în operele marilor maestri, mistici și sfinți să vadă dacă nu cumva mai erau și alți oameni care trăiseră ceea ce și el trăia.

Înainte de toate acestea Lester era un om de știință, ateu, materialist, fără nici o înclinație spirituală. După vindecarea lui viziunea s-a schimbat radical.  Și astfel a continuat să trăiască o viață plină de fericire, bucurie și abundență, încă 42 de ani.

În tot acest timp a împărtășit experiența sa contribuind  la schimbarea vieții multor oameni. Observând că oamenii preferă să lucreze cu el pentru că era mai ușor și nu-și găseau motivația și claritatea – Lester a creat O METODĂ DE LUCRU CARE PERMITEA AUTONOMIA CELOR CE O PRACTICAU. Astfel fiecare putea să lucreze în ritmul său și cu motivația sa, atunci când era pregătit cu adevărat să facă un salt radical.

Această metodă o învățăm noi, așa cum a fost ea percepută și trăită în viața sa de Kris Dillard.

Povestea lui Kris Dillard

Desigur că din momentul apariției metodei lui Lester și până astăzi, prin expunerea la sute de mii, poate chiar milioane de oameni care au folosit-o, metoda s-a extins, s-a diversificat, deși esența sa este aceeași.

Kris Dillard, unul dintre elevii indirecți al lui Lester Levenson,  se află într-un punct al vieții sale în care a decis să pună mai mult accentul pe Puterea intrinsecă ce există în pacea interioară și astfel să semneze actul de naștere al unei noi metode. Kris Dillard a fost inspirat de maestrul său, după 15 ani de lucru personal și cu alți oameni. Înainte de a lucra în dezvoltarea personală Kris a lucrat în IT. A renunțat la o viață rezonabilă pentru ca metoda lui Lester i-a oferit un răspuns perfect la toate căutarile sale. Kris a descoperit metoda lucrând cu Larry Crane, unul dintre cei mai cunoscuți elevi direcți ai lui Lester.

Kris a lăsat în urmă tot ce fusese până atunci  îmbrățisând o nouă viață, plin de încredere într-o realitate mai înaltă la care toți avem acces.

Descoperirea lui Kris Dillard: Pacea crează pentru noi, pacea știe pentru noi

La un moment dat al evoluției sale a realizat că mulți oameni au o întelegere incompletă sau greșită a păcii. Deseori o consideră o stare în care doar stai, nu faci nimic și nici nu se leagă de viața concretă a fiecăruia.  Meditația de exemplu nu este percepută la adevărata ei dimensiune, ca metoda prin care toate poveștile minții încetează, deci o nouă creație este posibilă.

Atunci a hotărât să se concentreze în metoda sa pe revelarea puterii intrinseci care există în pace, în libertatea față de minte, atunci când toate energiile pe care mintea le risipește sunt adunate, pentru ca mintea tace. Poate că mulți dintre noi au auzit că noi avem puterea de a crea, că suntem creatorii vieții noastre.

Kris contrazice asta și spune că PACEA CREEAZĂ PENTRU NOI.

 

Care este diferența dintre metoda Power of  Quiet și alte metode de lucru individual?

Este o metodă experiențială – presupune trăirea nu întelegerea. Lăsăm pentru trei zile gândirea în pauză. Oare se va prăbuși lumea?

Este o metodă activă de scoatere rapidă la suprafață a gândurilor, emoțiilor, convingerilor inconștiente. Nu așteptăm. Utilizăm cu precizie mintea și mergem la vânătoare.

Conduce către lipsa de imagini – golirea minții de imagini – nu umplerea cu alte imagini.

Deci nu este imagerie dirijată.

Paradoxal – utilizeaza mintea pentru a ieși din minte.

Nu utilizează decât un număr strict limitat de concepte pentru a ghida experiența eliberării de concepte. Nu avem nevoie de concepte.

Duce la o experiență dincolo de minte.

Eliberează practicantul de conținuturile minții, nu se bazează pe ele – nu acționează ca o psihoterapie clasică. Dar poate fi psihoterapia viitorului.

Nu se bazează pe insight – deși în starea de pace pot să apară întelegeri profunde asupra lumii, sinelui, propriilor probleme – însă din cel mai înalt punct de vedere posibil pentru un om.

Procesul este o modificare a stării de conștiință obișnuită în starea de pace inalterabilă.

  • Se bazează pe crearea unei presiuni asupra minții pentru a realiza un salt prin acumularea de trăiri ale păcii de dincolo de minte.
  • Se bazează pe decizia personală și pe responsabilitatea personală clipă de clipă.
  • Este o antrenare a unui proces meta- cognitiv.
  • Nu este meditație – deși rezultatele pot fi asemănătoare.
  • Nu este mindfulness, deși se află în același spectru.
  • Nu este Zen, deși are conexiuni. Ajunge în stări asemănătoare printr-o metodă activă.
  • Nu este Theta Healing, deși este posibil să fie rezultate asemănătoare.
  • Nu este Programare neuro-lingvistica.
  • Nu este metoda Silva.
  • Nu urmărește manipularea și controlul realității.
  • Nu este o metodă de manipulare și de a câștiga ceva.

Este o metodă de eliberare. În viața noastră utilizăm trei mari modalități prin care facem față emoțiilor: reprimare, punere în act și evitare sau distragere.

Eliberarea nu este băgarea gunoiului sub pres, nu este intoarcerea privirii în alta parte, nu este analiza la infinit a problemelor și cauzelor profunde, ci presupune o decizie și apoi urmărirea efectelor spontane ale deciziei, în cursul procesului.

E un proces care se autoalimentează. Pe măsură ce lucrezi este din ce în ce mai clar și mai ușor. În final ajungi să percepi mintea ca pe un film. Nu ești obligat să faci parte din film și nici sa reacționezi la film.

Presupune inteligență, dar în forma ei cea mai înaltă – inteligența de a-ți face binele – starea de bunătate necondiționată. Presupune, deci decizia de a fi responsabil și de a învăța să te iubesti, apoi de a-ți permite.

Nu este un proces rațional ci intențional, în mod primordial. Înțelegerea procesului nu generează rezultatele urmărite.  A decide și a-ți asuma decizia generează rezultatele urmărite.

Este singura metodă care utilizează mintea pentru a ieși din minte. Ea presupune claritate și limpezime maximă asupra procesului interior.

Unul dintre căștigurile cele mai mari când un om are pace este claritatea pe care o capătă atunci când se concentrează asupra unui subiect, chiar necunoscut și capacitatea de a sesiza esența lucrurilor.

Se dezvoltă capacitatea de a iubi,  creativitatea, capacitatea de a lua decizii, productivitatea, capacitatea de relaționare și comunicare, productivitatea, bucuria și plăcerea de a trăi propria viață, capacitatea de a aborda dificultățile (care nu vor mai fi percepute drept dificultăți).

Creează premisa reală a libertății de a alege și a puterii de a manifesta, prin eliberarea de prejudecăți și tipare condiționate.

Scoate la suprafață și eliberează emoțiile care susțin procesul de gândire, eliberând astfel omul din strânsoarea paradigmelor sale, eliberându-i astfel comportamentul în naturalețe, încredere, bucurie necondiționată.

Fiind o metoda activă este mult mai rapidă decât orice altceva.

Nu promite minuni – decât minunea de a înțelege cum să fii stăpânul minții tale.

Reorientează procesul de gândire către conștientizarea rezultatelor obținute și nu către așa-zisa îmbunătățire de sine – care nu este decât o formă subtilă și ”legitimată” de respingere de sine.

Se bazează pe tratarea cu bunătate a propriei persoane, a minții, egoului și limitărilor astfel încât să producă o unificare interioară ca premisa a păcii inalterabile.

Dacă ai citit până aici meriți un zâmbet – ne eliberează de frica de roboți și inteligența artificială – e foarte bine sa existe inteligență artificială, noi vom avea altă treabă (este jumatate glumă ).

Dincolo de minte este un alt Univers. Haideți să-l descoperim împreună.

”Dincolo de ideile de bine și de rău există un câmp. O să te întâlnesc acolo. Când sufletul stă întins acolo, pe acea iarbă, lumea este prea plină ca să vorbească despre asta.” Rumi

Mai multe informații despre curs găsiți aici: http://powerofquiet.com/