Articol trimis de doamna Ungureanu Nicoleta. Mulțumim de sugestie.
Vârstă: 4 ani +
Timp: 20 minute
Obiective:
- desenăm și stimulăm imaginației
- dezvoltăm musculatura mâinii
- creăm cadrul potrivit pentru stimularea limbajului.
Materiale necesare:
- creioane colorate
- o coală de hârtie
Instrucțiuni:
Dăm frâu liber imaginației copilului și contribuim la dezvoltarea musculaturii mânuțelor cu ajutorul joculețului distractiv. Iată cum:
- Luăm o coală de hârtie și câteva creioane colorate alături, un copil dornic să se joace și îi propunem jocul „Desenul infinit”.
- Alegem o culoarea și desenăm un element pe hârtie (o linie dreaptă, oblică, curbă sau un cerc ori altă figură cu condiția să fie realizată dintr-o singură mișcare pe coala de hârtie, adică nu ridicăm creionul indiferent ce vrem să desenăm).
- Copilul va alege altă culoare cu care să adauge figurii desenate un nou element și după fiecare element adăugat lansăm provocarea prin întrebarea adresată: ,, Cu ce seamănă ce am desenat?,, întrebare la care o să primim răspunsuri uimitoare.
- Repetăm acest lucru până când ne plictisim, nu până la sfârșit căci jocul nu are sfârșit. Activitatea poate fi continuată atât cât foaia ne permite să adaugăm noi elemente desenului. Astfel, desenul nostru poate lua forma unui banal cerc căruia i se adaugă poate o liniuță și ajunge astfel o trotinetă sau poate o nota muzicală, mai adaugăm un nou element transformând trotinetă într-o notă muzicală cu steguleț și încă un element care transforma nota muzicală sau trotineta în alt obiect identificat de copil.
- Pe tot parcursul activității copilul este provocat sa verbalizeze. Alexia a realizat alături de mine acest joc și în imaginea alăturată se afla rezultatul porției noastre de distracție căruia i-am spus „Zmeul cu model”.
Merită să încercați și voi!