Articol trimis de doamna Ungureanu Nicoleta Alexandra. Mulțumim de sugestie.

Categorie: Desen, Încredere în sine
Durată: 20 de minute
Vârstă: 3 ani +
Rezumat: Ne exersăm cu ușurința abilitățile de desen.

Obiectiv:

 • deprinderea de abilități de desen
 • creșterea încrederii în sine

Materiale necesare:

 • obiecte diverse,
 • foaie,
 • creion.

Instrucțiuni:

Copilul tău nu e un veritabil desenator?

Iată ce truc îi poți arăta pentru a-l încuraja să devină iubitor al desenului. Activitățile artistice stimulează creativitatea copiilor, indiferent că vorbim de modelaj, pictură, desen etc. Ce ne facem însă cu un copil care simte că nu se pricepe? Cum reacționăm când avem de-a face cu un copil așa-zis antitalent?

Nimic mai simplu, îi prezentăm următorul truc cu ajutorul căruia și cel mai nepriceput copil va reuși să redea forma unui obiect.

De-a lungul timpului, am întâlnit copii care refuzau efectiv să intre în contact cu creionul, spre disperarea părinților, dar și a mea, și în ciuda tuturor încercărilor mele de a-l prezenta pe Domnul Creion ca fiind un personaj magic, care știe să facă o mulțime de lucruri cu ajutorul mânuțelor fermecate ale preșcolarului erou. Pentru a-l apropia pe pitic de Creionel, vă propun următoarea activitate:

 • se ia una bucată copil frumos și deștept, dar mai puțin încrezător în forțele proprii,
  îi alegem cel mai frumos și însorit loc din natură unde îl instalăm fie pe un scăunel la o măsuță, fie pe o pătură direct pe iarbă.
 • I se pune la dispoziție o coală de hârtie și pe magicul Creionel, alături i se invită și prietenii de joacă (animăluțe, mașinuțe și alte obiecte cu care copilul obișnuiește să se joace).
 • Căutăm frumos o poziție a obiectului deasupra foii de hârtie astfel încât umbra obiectului expus să redea întocmai silueta animalului/ obiectului expus și începem să trasăm cu ajutorul creionului pe marginea umbrei.
 • La final, ferim animăluțul sau obiectul de care ne-am folosit și vom constata că al nostru copil a devenit un talentat desenator. In mod cert astfel de exerciții îi vor spori încrederea în sine și, într-un final, va renunta la obiectele ajutătoare, dând frâu liber imaginației proprii.

Dacă ați încercat acest joc vă rugăm să împărtășiți cu noi experiența dvs. și lucrurile care le-ați îmbunătățit.