La 10 kilometri de peștera Postojnska se află castelul Predjama care este situat la intrarea unei peșteri naturale. Denumirea lui provine din felul în care este amplasat: ”pred” – înseamnă înaintea, în fața iar ”jama” – înseamnă peșteră. Deci, Predjama se poate traduce ”în fața peșterii”. La intrarea în castel am luat audio ghiduri în limba engleză pentru a afla mai multe despre acesta.

Castelul Predjama este una dintre cele mai interesante construcții de acest gen dintre cele pe care le-am văzut până acum. Am învățat împreună despre cum se trăia în Evul Mediu și am admirat arhitectura castelului Predjama, dispusă pe 5 etaje  în 15 camere, amenajate cu diverse piese de mobilier care să redea atmosfera medievală.

 

Castelul Predjama a fost martorul multor lupte pentru putere, a trecut printr-o naționalizare și a fost asediat, însă a rezistat cu bine multor asedii, grație unui sistem de galerii și tuneluri din peșteră prin care era aprovizionat.

 

Am admirat la fiecare nivel, modul în care zidurile făcute de om se întrepătrund cu pereții naturali ai peșterii, astfel încât uneori nu îți puteai da seama unde era făcută îmbinarea.

La ultimul nivel am găsit un mic clopot la care fetele au bătut și și-au pus dorințe. Probabil, pe vremuri era folosit pentru a da alarma în caz de primejdie.

 

Ultimul nivel al castelului te duce într-o grotă imensă, prin intermediul unor scări. Grota face parte integrantă din castel, iar printr-un sistem de galerii (acum închis publicului) puteai ieși afară din castel pe timp de asediu pentru aprovizionare sau pentru a-ți omorî dușmanii în timp de dormea.  Am văzut un sistem ingenios de colectare și transport al apei în castel și am admirat valea ce se întindea la poalele castelului. Peisajul zonei este pur și simplu mirific.

Timpul petrecut în peștera Postojnska și în castel Predjama (aproximativ 6 ore) a fost minunat, dar cum aventurierilor le stă bine cu drumul, am urcat în mașină pentru a ajunge la următoarea noastră destinație.

 

Azi am mai învățat un lucru nou. A fost minunat.