Articol propus de Ioana Budu. Multumim Ioana.

Fie vara, fie iarna nu trece o luna fara a a semna condica aici!

 

 

 

Noi mergem cu copiii foarte des aici, frumusetea locului ne-a cucerit definitiv si complet, dovada fiind cabana pe care ne-am facut-o aici.

 

 

 

Sergiu, cel mic mi-a spus: “Mami as dori ca blocul din Cluj sa ne fie cabana si cabana sa ne fie casa!” scurt si cuprinzator, nu?

 

 

 

Situată la 60 de km de oraşul Cluj-Napoca, Baisoara este o staţiune ideală pentru pasionaţii de schi sau de plimbări prin natură. Staţiunea este situată la poalele de est ale Muntelui Mare din Munţii Apuseni la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m) la altitudini cuprinse între 1.200-1.500 m. Staţiunea este o zonă protejată (Decizia 147 / 1994 a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj), fiind interzise activităţile ce poluează sau degradează peisajul.

Deși este o stațiune cu potențial însemnat, Baisoara este foarte puțin exploatată din punct de vedere turistic. Totuși, acest lucru nu ne-a  demotivat dornici fiind si de putina  aventură dar si  de liniște, relaxare și facut teme de vacanta.

In acest weekend am fost la stana, curs intensiv de muls vaca si concurs de mancat fragute si de prins mormoloci.

 

 

 

Am mancat cas proaspat, unt facut la fata locului, am primit  laptele muls si ne-am bucurat de o seara de balmos!

 

 

 

Apoi, in alta zi, am urcat pe Buscat, unde pe vreme buna, daca esti cuminte si ai noroc mare se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă

Se pot practica diverse sporturi si jocuri, in special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta, in mai mica masura schi fond, alpinism şi speologie. Ca si informative pentru iubitori: partia mare, de dificultate medie, are 200 metri, iar partia slalom pentru avansati are 300 de metri. Instalatia: teleschi.

Sportul lor preferat este sa faca ingerasi in zapada … si sa danseze dupa o zi petrecuta in zapada.

 

 

 

Exista o multitudine de trasee turistice marcate si nemarcate. Un exemplu : Staţiunea Baisoara – Crucea Crencii – Muntele Româneasa – Rezervaţia Scăriţa-Belioara – V. Belioara – Lunca Largă – Cheile Runcului – Runc – Ocoliş;Marcaj: cruce albastră,   Durata: 6 ore (3 până la rezervaţia Scăriţa-Belioara – Rezervatia cu floare de colt) Rezervatia Belioara – cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara, cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha.

 

 

 

Palatul Copiilor din Cluj-Napoca organizeaza tabere si cantonamente pentru sportivi la cabana proprie din Baisoara.  Iarna se organizeaza tabere si concursuri de schi, iar vara se organizeaza tabere pentru participantii la diferitele cercuri oferite de Palatul Copiilor.

In fiecare an in luna Iulie, la monumentul Crucea lui Avram Iancu din centrul statiunii, se organizeaza o serbare campeneasca si manifestari comemorative.

Ca si posibilitati de cazare: Hotel Alpin, ***.  Situat in apropierea partiei de schi, hotelul este dotat cu: restaurant, bar de zi, bar de noapte, terasa, sala de biliard. Tel: 0264-333372 / 0264-333373
Mai sunt si alte pensiuni si cabane unde va puteti caza la preturi foarte ok si in conditii foarte bune.

In concluzie:  nu e usor sa inveti sa descoperi locuri in care sa te regasesti pe tine si lucrurile in care crezi, dar odata porint la drum nu renunta! S-ar putea sa te surprinda la fiecare pas ba un loc salbatic, ba un varf care iti taie respiratia si ti se cuibareste in suflet suflet sau poate doar o floare stinghera…si sa te schimbe, si sa te cheme inapoi….. pentru totdeauna!