Înainte de a va prezenta rețeta, trebuie să vă previn că se vor murdări multe vase, însă rezultatul este delicios. Aceste clătite americane sunt o alternativă excelentă pentru cei care nu au răbdare să le facă pe cele tradiționale, cărora întotdeauna li se rup cele subțiri, sau pur și simplu vor să încerce și altceva. Iar, daca în zonă este și vreo mică bucatareasă, care are voie pe lângă aragaz, îi va fi ușor să le întoarcă pe cealaltă parte singură, mai ales ca aceste clătite ne anunță când trebuie întoarse .
Ingrediente:
- 4 ouă;
- 500 ml lapte;
- 5 linguri de zahăr;
- 6 linguri de ulei;
- 3 lingurițe rase cu praf de copt;
- 1/2 linguriță cu bicarbonat;
- 400 gr făină albă;
- Zahăr vanilat/ semințele de la o păstaie de vanilie;
- Un praf de sare.
Pași:
- Amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul și zahărul.
- Separăm albușurile de gălbenușuri, primele le mixăm foarte bine, iar gălbenușurile vor fi și ele mixate, cu praful de sare, cam 2 minute.
- Într-un alt vas, amestecăm laptele cu uleiul, pe care îl vom turna peste gălbenușurile mixate. Apoi, acest amestec îl vom adăuga treptat peste făină. După ce am omogenizat bine, având grijă să nu se facă cocoloașe, punem albușurile, bătute spumă, amestecând de jos în sus, cu grijă, pentru a rămâne pufoasă coca.
- Pentru coptul clătitelor, dacă aveți tigaie din ceramică nu este nevoie să o ungeți. Dacă nu, ar fi bine să fie măcar teflonată. Aceasta se va unge cu puțin unt după ce a fost încinsă, ulterior, cu un șervețel de hârtie ștergem tot untul din tigaie. De ce? Pentru a obține o culoare uniformă, pe toată suprafața clătitei. În caz contrar, se vor forma pete maronii asemănătoare cu cele de la clătitele tradiționale, iar pancakes-urile americane au o culoare aurie, uniformă. Nu este nevoie să ungem încă o dată tigaia, putem coace toate clătitele.
- Cu un polonic, luăm aluatul și îl punem în mijlocul tigăii. Aluatul se va întinde singur atât cât este necesar, nu trebuie să mai atingem suprafața aluatului. În momentul când apar primele găurele în cocă este momentul să întoarcem clătita pe cealaltă parte.
Pot fi servite cu sirop de arțar, miere de albine sau gemuri. Noi am preferat miere de albine și gem de afine cu merișoare.
Pofta bună !
super bune
Sunt delicioase!
🙂