Categorie: Cultură generală
Tema: Nepal
Durată: 20 de minute
Vârstă: 6 ani +
Rezumat: Recreăm faimoasele steaguri colorate din Nepal și înțelegem simbolistica lor.
Obiectiv:
- Învățăm lucruri noi despre alte culturi
- Dezvoltăm abilitățile practice.
Despre steagurile colorate în Nepal
Rugăciunile (mantrele) tibetane sunt scrise pe steaguri. Se crede că prin atârnarea steagurilor în locuri înalte, acestea vor fi plămânii vor binecuvânta toate ființele. Deoarece simbolurile și mantrele de pe steagurile de rugăciune sunt sacre, ele trebuie tratate cu respect. Acestea nu trebuie să fie așezate pe sol sau folosite pe haine. Steagurile vechi de rugăciune sunt arse.
Un steag de rugăciune este o imagine tipărită pe hârtie sau pânză destinată să fie aruncată în vânt sau fixată oriunde bate vântul.
Steagurile conțin adesea imagini cu animale, zeități sau inscripții de bun augur. Un animalul central pe steagurile de rugăciune este calul. În miturile din Nepal se crede că este calul care călărește vântul și poartă dorințe și rugăciuni favorabile tuturor.
Steagurile de rugăciune au cinci culori albastru, alb, roșu, verde și galben și întotdeauna cele 5 culori se folosesc împreună.
Cele cinci culori reprezintă elementele așa cum sunt clasificate în budismul tibetan: albastrul simbolizează spațiul; albul simbolizează aerul; roșul simbolizează focul; verde simbolizează apa; iar galbenul simbolizează pământul. Echilibrul acestor elemente este considerat a fi crucial.
Pe lângă calul vântului, există alte 4 animale care pot fi recunoscute pe steagurile nepaleze. Acestea sunt Dragonul, Vulturul, Leul de Zăpadă și Tigrul. Aceste animale puternice reprezintă cele 4 direcții cardinale.
Materiale necesare:
- Hârtie albă
- Creioane colorate
- Foarfecă
- Sfoară
- Lipici
- Imprimantă
- Calculator
- Fișa de lucru se poate lista de aici
Instrucțiuni:
- Listăm câte un set de steaguri pentru fiecare copil implicat.
- Ne uităm la imagini cu steagurile nepaleze.
- Povestim despre ele și simbolistica lor.
- Rugăm copii să coloreze câte 4 dintre ele, unul din fiecare set de 5 rămânând alb.
- Le îndoim un pic în partea de sus. Stecurăm ața în pliul facut și apoi le lipim. Este important să respectăm ordinea culorilor: albastru, alb, roșu, verde și galben.
- Spunem o rugăciune pentru noi și cei dragi nouă. Povestim despre cum se roagă oamenii în România.
Idee de articol preluată de pe Bodhikids
Dacă ați făcut și alte activități despre Nepal, nu ezitați să le împărtășiți cu noi.
