Dacă scufunzi un ou în oțet și îl lași 36 de ore, magia se întâmplă: oul devine cauciucat.
Materiale necesare:
- Ou crud;
- Oțet;
- Pahar transparent.
Pași:
- Punem în pahar oul crud și turnăm oțet, astfel încât coaja să fie acoperită de lichid;
- Așteptăm câteva minute și ne uităm la pahar. Vom observa că pe coajă se vor forma bule de aer;
- Lăsăm oul în paharul cu oțet timp de 36 de ore, apoi îl scoatem și îl spălăm cu apa de la robinet.
Ce se întâmplă?
- Coaja de ou este formată din carbonat de calciu, iar oțetul este un acid. Când coaja de ou se întâlnește cu oțetul, acestea reacționează și coaja oului se dizolvă, dar membrana oului rămâne intact. Astfel, oul nu se sparge și este cauciucat.
- Oul este gelatinos, dar aveți grijă să nu îl scăpați pe jos că se va sparge.
- Când ne-am uitat la lumină, am observat cu ușurință gălbenușul oului „dezbrăcat“ .
Puteți încerca același experiment cu un ou fiert. Distracție plăcută! 🙂