La Baisoara – munte si relaxare

Articol propus de Ioana Budu. Multumim Ioana.

Fie vara, fie iarna nu trece o luna fara a a semna condica aici!

 

 

Noi mergem cu copiii foarte des aici, frumusetea locului ne-a cucerit definitiv si complet, dovada fiind cabana pe care ne-am facut-o aici.

 

 

Sergiu, cel mic mi-a spus: “Mami as dori ca blocul din Cluj sa ne fie cabana si cabana sa ne fie casa!” scurt si cuprinzator, nu?

 

 

Situată la 60 de km de oraşul Cluj-Napoca, Baisoara este o staţiune ideală pentru pasionaţii de schi sau de plimbări prin natură. Staţiunea este situată la poalele de est ale Muntelui Mare din Munţii Apuseni la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m) la altitudini cuprinse între 1.200-1.500 m. Staţiunea este o zonă protejată (Decizia 147 / 1994 a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj), fiind interzise activităţile ce poluează sau degradează peisajul.

Deși este o stațiune cu potențial însemnat, Baisoara este foarte puțin exploatată din punct de vedere turistic. Totuși, acest lucru nu ne-a  demotivat dornici fiind si de putina  aventură dar si  de liniște, relaxare și facut teme de vacanta.

In acest weekend am fost la stana, curs intensiv de muls vaca si concurs de mancat fragute si de prins mormoloci.

 

 

Am mancat cas proaspat, unt facut la fata locului, am primit  laptele muls si ne-am bucurat de o seara de balmos!

 

 

Apoi, in alta zi, am urcat pe Buscat, unde pe vreme buna, daca esti cuminte si ai noroc mare se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă

Se pot practica diverse sporturi si jocuri, in special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta, in mai mica masura schi fond, alpinism şi speologie. Ca si informative pentru iubitori: partia mare, de dificultate medie, are 200 metri, iar partia slalom pentru avansati are 300 de metri. Instalatia: teleschi.

Sportul lor preferat este sa faca ingerasi in zapada … si sa danseze dupa o zi petrecuta in zapada.

 

 

Exista o multitudine de trasee turistice marcate si nemarcate. Un exemplu : Staţiunea Baisoara – Crucea Crencii – Muntele Româneasa – Rezervaţia Scăriţa-Belioara – V. Belioara – Lunca Largă – Cheile Runcului – Runc – Ocoliş;Marcaj: cruce albastră,   Durata: 6 ore (3 până la rezervaţia Scăriţa-Belioara – Rezervatia cu floare de colt) Rezervatia Belioara – cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara, cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha.

 

 

Palatul Copiilor din Cluj-Napoca organizeaza tabere si cantonamente pentru sportivi la cabana proprie din Baisoara.  Iarna se organizeaza tabere si concursuri de schi, iar vara se organizeaza tabere pentru participantii la diferitele cercuri oferite de Palatul Copiilor.

In fiecare an in luna Iulie, la monumentul Crucea lui Avram Iancu din centrul statiunii, se organizeaza o serbare campeneasca si manifestari comemorative.

Ca si posibilitati de cazare: Hotel Alpin, ***.  Situat in apropierea partiei de schi, hotelul este dotat cu: restaurant, bar de zi, bar de noapte, terasa, sala de biliard. Tel: 0264-333372 / 0264-333373
Mai sunt si alte pensiuni si cabane unde va puteti caza la preturi foarte ok si in conditii foarte bune.

In concluzie:  nu e usor sa inveti sa descoperi locuri in care sa te regasesti pe tine si lucrurile in care crezi, dar odata porint la drum nu renunta! S-ar putea sa te surprinda la fiecare pas ba un loc salbatic, ba un varf care iti taie respiratia si ti se cuibareste in suflet suflet sau poate doar o floare stinghera…si sa te schimbe, si sa te cheme inapoi….. pentru totdeauna!

 

12 comentarii pentru “La Baisoara – munte si relaxare

 1. LuciB -

  Concursul e neîndoielnic o inițiativă excelentă de promovare a unor destinații turistice mai puțin popularizate ale României, iar articolul de față ne face să ne dorim să vizităm și noi Băișoara, ca să ne bucurăm de natură și să facem mișcare – iar familiile cu copii vor aprecia cu atât mai mult destinația, cu cât cei mici vor găsi suficiente activități care să le facă plăcere.

  Răspunde
 2. Ioana Budu -

  Ma bucur ca v-a placut ce am scris!
  Sunt foarte multe locuri la noi in tara foarte frumoase pe care inca nu le-am descoperit!
  Felicitari celor de la Manute Pricepute pentru aceasta initiativa!

  Răspunde
 3. Emma -

  Cand cauti oxigen si aer ozonat, Vino la Baisoara!
  Cand doresti ca, copii tai sa se simpta bine si sa se joace in aer curat, Vino la baisoara!
  Daca vrei sa bei apa rece, curata ca cristalu’ urca pe Muntele Baisori!
  Daca vrei amintiri de neuitat un singur gand “EXCURSIE LA BAISOARA”!

  Răspunde
 4. Amalia -

  O gura de rai aproape de Cluj, exact asa cum e descrisa in articolul de mai sus. Esti mai aproape de Cer si simti legatura Pamantului altfel decat in oras. Parca timpul e altfel masurat acolo si parca jocurile copilariei le poti experimenta ca si cum inca iti traiesti copilaria… desi anii trec pe calenadare. Acolo la Baisoara e intotdeauna timpul prezent chiar si atunci cand te gandesti la trecut.
  Felicitari Ioana!

  Răspunde
 5. Doru -

  SUPERB! Este locul unde te-așezi la somn într-o seară lină și senină și te trezești a doua zi dimineața cu un covor de zăpadă până sub fereastră. Și asta se întâmplă în luna mai!
  Felicitări pentru articol!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *